Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i turizma Rasim Ljajić izjavio je da će „mere reciprociteta“ potpuno zaustaviti trgovinu, kao i da poslednji potez Prištine predstavlja par ekselans političku odluku koja će izazvati veliku štetu.

Doći će do dodatne štete, jer se 60 odsto ukupne robe, što se tiče sirovina, uvozi iz Srbije, a krajnju cenu plaćaju potrošači, rekao je u utorak potpredsednik za RTS u emisiji „Oko ekonomije“.

Ljajić je ukazao da je u utorak 20 kamiona čekalo na Merdaru, a 40 na Rudnici.

On kaže da je šteta na dnevnom nivou milion evra.
„Neka roba je išla na Kosovo, imali su interes da je prodaju, a sada će sve stati, na godišnjem nivou 500 miliona evra će biti šteta“, kaže Ljajić.

Govoreći o tome da li će mere biti ukinute, Ljajić kaže da veruje da će biti suspendovane na četiri meseca, i da od toga zavisi dalji epilog.

„Politička šteta je ogromna, zaustavljene su regionalne inicijative, Cefta je na infuziji, trgovina treba da ide bez obzira na nerešen status Kosova“, rekao je Ljajić.

„Bili smo spremni da razgovaramo o vancarinskim barijerama“, kaže Ljajić i pojašnjava da se to odnosi na akcize na brašno i blokovsku robu, ali da Beograd nema sagovornika u Prištini jer su odluke političkog karaktera.

On ne veruje da će se nešto pozitivno desiti za četiri meseca.
Ljajić smatra da su u ovoj atmosferi pozicije dijametralno suprotne i da nema političkog autoriteta koji može da stane iza ovoga.

„Ovo je jedna ozbiljna kriza autoriteta kada govorimo o EU i drugim organizacijama“, zaključuje Ljajić.