Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa direktorkom UNICEF-a za Srbiju, Dejanom Kostadinovom o unapređivanju buduće saradnje u cilju efikasnije zaštite dece i mladih u Republici Srbiji.

Matić je na sastanku ukazala da resorno ministarstvo preduzima aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti o bezbednosti dece na internetu i razvoju digitalnih veština dece, mladih, roditelja i nastavnika, između ostalog i putem Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

„Sa UNICEF-om smo imali veoma uspešnu saradnju prilikom izrade Strategije razvoja digitalnih veština koja omogućava podizanje digitalne pismenosti svih građana, počev od najmlađih koji su i najugroženiji, ali i starijih sugrađana, ženske populacije i drugih ranjivih grupa“, rekla je ministarka i ukazala da bi saradnja mogla da se nastavi kroz realizaciju pratećeg Akcionog plana Strategije.

Kostadinova je predstavila petogodišnji plan UNICEF-a koji će početi da se sprovodi naredne godine, a koji pruža podršku i zaštitu deci i mladima od svakog oblika zlostavljanja.

Jedna od tema razgovora bila je i unapređivanje obrazovanja, a Matić je tom prilikom podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizuje kapitalni projekat „Povezane škole“ kojim je do sada u 900 škola obezbeđena lokalna računarska mreža i čiji je cilj da sve škole u Srbiji imaju pristup brzom internetu.