Od početka pandemije do danas sve države suočile su se sa raznim problemima. Krizne situacije nastale su zbog manjka zaštitne opreme, respiratora, lekova, na kraju i zbog ugovorenog broja vakcina koje ne stižu po planu u većinu zemalja. U toj borbi za svaki život, za funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje ekonomije Srbija je uspela da reaguje na najbolji mogući način i pravovremeno obezbedi sve što je potrebno da se sačuva svaki život i da sistem javnog zdravlja opstane.

Većina je shvatila da nema mesta podelama, da virus podjednako napada i bogate i siromašne zemlje, da smo svi ranjivi pred izazovima koji su pretili da ugroze još više ljudskih života, ma gde oni živeli.

Solidarnost je ključna u takvim situacijama.

Zato je važno istaći koliko je donacija Severnoj Makedoniji, ali i sve buduće o kojima se pregovara, bitna za nas kao društvo. U teškim vremenima pokazali smo da nam je stalo do dobrosusedskih odnosa, do ljudskosti i saradnje u regionu.

Pomoć zdravstvenom sistemu južnim susedima, ali i ostalima u regionu, dobar su put kojim Srbija pokazuje kako se treba ponašati u kriznim vremenima. A na tom ispitu su mnoge veće i bogatije zemlje upravo pale u poslednjih godinu dana.

Socijaldemokratska partija Srbije podseća da virus ne poznaje granice i da isto važi i za solidarnost koja mora biti putokaz tokom pandemije. Mi taj put sa ponosom podržavamo.