U opštini Majdanpek došlo je do promene lokalne vlasti i u novoj skupštinskoj većini svoje učešće ima i Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Srbije. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima SDP Srbije nastupala je u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije. Na ovim izborima zajednička lista osvojila je ukupno 5 odborničkih mandata, od kojih je SDP Srbije pripao jedan odbornički mandat.
Posle konstituisanja skupštine, vlast su formirale Demokratska stranka (13 mandata) i koalicija URS-a i Vlaške stranke (4 mandata) sa ukupno 17 mandata. Opoziciju navedenoj vlasti činile su SNS (6 mandata), SPS-SDPS-PUPS (5 mandata) i koalicija Preokret koju čine LDP, SPO i grupa građana (3 mandata). Opozicioni blok ovih stranaka nastupao je jedinstveno kao konstruktivna opozicija, što je, između ostalog, i dovelo do toga da dva odbornika (jedan iz DS-a i jedan iz URS-a) podrže promenu vlasti i formiranje nove skupštinske većine.
Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Majdanpek  smenjeni su dotadašnja predsednica Skupštine opštine Milica Jasenski (URS), njen zamenik Nebojša Trailović (Vlaška stranka), predsednik opštine Dragan Popović (DS) i njegova zamenica Zora Trujić (DS). Umesto njih na najviše funkcije u lokalnoj vlasti izabrani su: Dejan Vagner (SNS) za predsednika opštine, Draško Ćetković (Preokret) za zamenika predsednika opštine, Slaviša Božinović (SPS) za predsednika Skupštine opštine i Bojan Pavlović (potpredsednik OO SDP Srbije) za zamenika predsednika Skupštine opštine.
Nova sednica Skupštine opštine Majdanpek biće održana 7. avgusta, kada bi trebalo da dođe do promena u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, čiji osnivač je lokalna samouprava, a na čija mesta će i SDP Srbije predložiti kadrove koji će svojim stručnim i ljudskim kvalitetima doprineti kvalitetu rada ovih preduzeća i ustanova.