Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se sa ministrom uprave za digitalni prostor NR Kine Džuangom Žungvenom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Tokom sastanka kineski ministar je istakao spremnost Kine za pomoć Srbiji u razvoju različitih projekata digitalne ekonomije, kako bi naša zemlja postala lider u Jugoistočnoj Evropi u ovoj oblasti.

Prvi takav projekat biće implementacija programa različitih servisa „pametnih gradova“ najpre u Nišu tokom sledeće godine, a kasnije i u ostalim većim gradovima u Srbiji.

Džuang je takođe preneo zainteresovanost vodećih kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji.

Rasim Ljajić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, navodeći da je jedan od najvidljivijih rezultata na tom planu izgradnja optičkih mreža koju „Telekom“ realizuje sa kineskom kompanijom „Huavej“, a koja će omogućiti da oko 750.000 domaćinstava u Srbiji ima najbrži mogući pristup internetu.