Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić i ambasador Holandije u Srbiji, Hiles Beshor Pluh, razgovarali su na današnjem sastanku o jačanju ekonomske saradnje između dve zemlje i zajedničkom prevazilaženju ekonomskih posledica pandemijske krize.

Oni su se saglasili da su socijalna odgovornost, prava radnika i vladavina prava najbitnija pitanja u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, pre svega za građane, ali i za biznis, odnosno investitore.

Ministarka Matić je izrazila očekivanje da će nakon teških meseci po život i ekonomiju u Srbiji i kraja fiskalne godine, vakcina doneti neku vrstu stabilizacije, ističući da je kriza najviše pogodila sektor turizma kojem resorno ministarstvo nastoji da pomogne.

Ambasador Pluh je konstatovao da bi i nakon završetka krize trebalo prodiskuvati o tome kako bi se ovakvi udari na ekonomiju mogli preduprediti, napominjući da je za holandske firme i preduzeća u ovom periodu najvažnije da se sačuvaju radna mesta.

Učesnici sastanka su utvrdili da postoje i veliki problemi sa zagađenjem i da je potrebno raditi na ekološkim standardima, što bi bilo važno i za imidž Srbije, najpre u oblasti trgovine, odnosno kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Holandija na prvom mestu prema stranim ulaganjima u Srbiji, dodavši da su otvoreni i za saradnju u cilju zajedničkog delovanja na trećim tržištima.