Rasim Ljajić izabran je danas za predsednika Socijaldemokratske partije Srbije, na Trećem kongresu SDP Srbije, koji je održan onlajn. Za izbor Ljajića opredelilo se ukupno 17.946 članova partije, koji su od 20. do 30. novembra, imali pravo da na potpuno otvorenim listama, bez unapred predloženih kandidata, glasaju za novo rukovodstvo SDP Srbije.
Za potpredsednike SDP Srbije izabrani su Tatjana Matić, Bisera Buhić, Marija Labović, Jug Radivojević, Nenad Ivanišević i Jasmina Karanac.


Za novog generalnog sekretara izabran je Uroš Kandić, predsednika Izvršnog odbora Branko Gogić, predsednika Političkog saveta Vladimir Nikolić, za predsednika Statutarne komisije Zoran Dizdarević, za predsednika Nadzornog odbora Zoran Martinović i za portparola Vesna Antić.
Takođe je izabrano i 250 članova Glavnog odbora SDP Srbije.
Na Trećem kongresu SDP Srbije usvojene su i izmene Statuta, kao i programski dokument pod nazivom ”Manifest 2020”, koji na jasan način definiše programska načela stranke, kao i partijske ciljeve u 10 ključnih oblasti.
Doneta je i odluka da partija od 15. januara započne kampanju za predstojeće predsedničke, parlamentarne i gradske izbore u Beogradu, uz poštovanje svih epidemioloških mera propisanih od Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa.
Socijaldemokratska partija Srbije je prva politička stranka u zemlji koja je održala onlajn kongres, a kompletno rukovodstvo izabrala bez unapred predlaganih kandidata, glasovima svih registrovanih članova partije.