Zelena poslanička grupa (ZPG) u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na seminaru održanom u Beogradu, izdvojila je tri prioritetne teme koje će biti okosnica u radu ove neformalne poslaničke grupe, a to su: borba protiv klimatskih promena, zalaganje za smanjnje zagađenja i saradnja sa lokalnim samoupravama na rešavanju pitanja problema u oblasti životne sredine.

Zelena poslanička grupa privukla je veliko interesovanje narodnih  poslanika, najveće za dvanaest godina rada i postojanja. Okuplja 30 članova iz različitih poslaničkih grupa, posvećenih zajedničkom cilju, a to je zdrava životna sredina.

Svesni činjenice da je Srbija trenutno među najzagađenijim zemljama Evrope, što je posledica višedecenijskih nagomilanih a nerešenih problema i nedovoljnih ulaganja, članovi ZPG složili su se da stanje životne sredine mora da bude jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a na korist i dobrobit svih građana.

– Budući da je zdrava životna sredina jedna od tekovina Evropske unije, povećanje ulaganja u zaštitu životne sredine nije samo potreba, već i obaveza Srbije čije je strateško opredeljenje Evropska unija – rečeno je na seminaru Zelene poslaničke grupe.

Učesnici seminara izrazili su očekivanje da tokom ove godine Srbija otvori Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, i započne pregovore. Takođe, Srbiju čeka i donošenje Zakona o klimatskim promenama za koji postoji nacrt, a članovi ZPG izrazili su interesovanje u kojoj fazi izrade je nacrt zakona i kada će se predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri.

Jedan od zaključaka seminara je da se budi svest javnosti o značaju očuvanja životne sredine, ali je takođe istaknuta i značajna uloga narodnih poslanika na zagovaraju javnih politika koje se odnose na građane, kao i pokretanje komunikacije i procesa dijaloga sa građanima kada je u pitanju životna sredina. Takođe, jedan od zaključaka je da mlade treba edukovati kako da čuvaju životnu sredinu, a starije kažnjavati za njeno narušavanje i ugrožavanje.

Za poslaničku grupu Socijaldemokraske partije Srbije jedan od prioriteta je zalaganje za odgovoran pristup životnoj sredini i prirodi, jer zdrava životna sredina doprinosi preventivi i zaštiti zdravlja stanovništva. U vreme velikih pandemija, kakva je i ova sa virusom korona, čovek nije samo žrtva, već i njen uzročnik, jer unistavanjem životne sredine mi narušavamo balans u prirodi i na taj način podstičemo pojavu i razvoj novih i nepredvidivih pojava i bolesti. Ne smemo smetnuti sa uma da životna sredina i očuvana priroda i biodiverzitet predstavljaju i ogroman ekonomski potencijal jedne zemlje.

Jasmina Karanac, koordinatorka Zelene poslaničke grupe