– Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke maski, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Ljajić je, za RTS, naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na 7 dolara. Ministar je objasnio da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa proizvodnjom kada je počela pandemija, i da se proizvodnja sada nastavlja.

Ministar je naglasio da isporuka iz Kine neće biti jedina isporuka i da se očekuju komercijalne isporuke u toku naredne nedelje.
Ostalih životnih namernica, brašna, ulja, šećera ima dovoljno, međutim ipak se ovih dana govori da bi moglo doći do nestašice južnog voća.
– Zbog krize sigurno će dolaziti do usporenih isporuka i može da se dogodi da cena južnog voća poraste zbog povećane tražnje tiih isporuka. Sve države su zatvorile granice, ali ni jedna država nije zatvorila transport roba pošto bi to ugrozilo život u svakoj od tih pojedinačnih zemalja. Prema tome, ja ne očekujem da će doći do nedostatka, već da će doći do usporenog snabdevanja sa južnim voćem i da će eventualno, cene tih proizvoda biti veće nego uobičajeno, rekao je ministar Ljajić.
O nestašici kafe na svetskom nivou Ljajić je kazao da veruje da je isto objašnjenje i za kafu.
Naglasio je da mu niko iz trgovinskih lanaca nije ukazao na nestašicu kafe niti da bi mogao da bude problem u budućnosti.
– Ne očekujem nestašicu, ali očekujem da će doći do navale na kafu nakon vašeg pitanja, jer je važnije pitanje da li neće biti kafe, od mog odgovora da nema problema – dodao je Ljajić.
Na konstataciju da je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o zabrani gomilanja osnovnih životnih namirnica i da li postoji mogućnost da se to učini i kod nas, Ljajić je rekao da nije razmišljano o tome, ali da je donet čitav niz mera.
Upitan za nestašicu crnog i belog luka Ljajić je rekao da je on juče tražio peršun u svojoj piljari i nije ga našao, pa ne može da se kaže da postoji nestašica peršuna.
– Ne može se ni u najboljim uslovima naći sve u svim prodavnicama. Osnovne životne namirnice možete pronaći u svakoj opštini. Ako tražimo šta nema, naći ću 50 prodavnica gde ne možete naći određeni proizvod. Apelujem da je ovo vanredna situacija i da moramo biti strpljivi – poručio je on.
Što se tiče vesti o zapleni medicinske opreme namenjene Italiji od strane Poljske i Češke Ljajić je kazao da je video tu vest, ali da mu ona deluje suviše nadrealno.