RIBARSKA BANJA – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas novi turističko rekreativni kompleks u Ribarskoj banji koji je finansiran sopstvenim sredstvima Specijalne bolnice za rehabilitaciju u vrednosti od 100 miliona dinara.

Novi turističko rekreativni kompleks Samar se sastoji od sportskih terena, akva-parka i bazena sa termalnom vodom.

Malo je ovakvih primera u Srbiji, jer je najlakše tražiti od države, a ovo je primer dobre prakse na koji način se sredstva zarađena u turizmu vraćaju za razvoj turističke infrastrukture“, istakao je ministar tom prilikom.
Ljajić je rekao da je Ribarska banja prepoznata kao budući mogući centar zdravstvenog, velnes i spa turizma za ovaj deo Srbije, ali i da ova banja predstavlja deo jedinstvene turističke ponude sa Jastrepcem.

To znači da na sve načine moramo da povežemo Ribarsku banju i Jastrebac kao zajednički turistički proizvod“, istakao je on.

Ljajić je ukazao i da država planira ozbiljne investicije na Jastrepcu, tako da avantura park koji je nedavno otvoren na ovoj planini predstavlja samo početak ozbiljnih ulaganja.

Sva ova ulaganja će poslati jasnu poruku da država na ovom području ima ozbiljne planove, tako da će samim tim i privatni sektor dobiti podstreh za investicije, dodao je Ljajić.

Takođe je podsetio na pokazatelje Svetskog saveta za turizam i putovanja u kojima se navodi da banjski turizam predstavlja najveći potencijal koji Srbija ima u turizmu.

Naveo je da su velnes, spa i zdravstveni turizam na globalnom planu vodeća grana u celom sektoru turizma i da rastu skoro duplo brže od ostalih vidova turizma.

Govoreći o postupku privatizacije banje, Ljajić je rekao da je u toku nova procena vrednosti banja, kao i da će u daljem razvoju banjskog turizma u Srbiji biti očuvan zdravstveni segment.

Ministar je najavio da će posle drugog neuspelog poziva za privatizaciju Kuršumlijske banje, biti oglašena i treća prodaja za 60 odsto od procenjene vrednosti banje, kako predviđa Zakon o javnoj svojini.