Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacije Srbije predvođeni potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zvaničnici kineske provincije Fuđijen na čelu sa partijskim sekretarom provincije Juom Vejgvom.

Šef srpske delegacije u Sjamenu Rasim Ljajić rekao je da je Srbiji ukazana velika čast time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicija i trgovine na svetu.

Ljajić je ocenio da je zajednički nastup Srbije i Kine na toj manifestaciji potvrda odličnih strateških i prijateljskih odnosa dve zemlje i dokaz da dokument o strateškoj saradnji Srbije i Kine “nije samo papir, već da su naši odnosi sve bolji“.

“O prijateljstvu dva naroda i dve zemlje govore i česti susreti naših predsednika poslednjih godina, a veliku zahvalnost za unapređenje odnosa dugujemo bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, kao i predsednicima Aleksandru Vučić i Si Đipingu“, rekao je Ljajić.

Izrazio je uverenje da će svi zajednički projekti Srbije i Kine biti realizovani i da će time prijateljstvo dve zemlje biti podignuto na viši nivo.

Partijski sekretar provincije Fudžijen Ju Vejgvo izrazio je zadovoljstvo što je Srbija ove godine počasni gost CIFIT-a i što se srpski privrednici predstavljaju na tom sajmu navodeći da je to još jedan dokaz prijateljstva dveju zemalja.

“To je i potvrda da se kroz razne investicije i zajedničke projekte realizuje svi sporazumi koje su potpisali i sve što su se naši predsednici Si Điping i Aleksandar Vučić dogovorili“, naglasio je Ju.

Posle ceremonije otvaranja srpski i kineski zvaničnici obišli su paviljon na kojem se, osim o srpskim kompanijama, posetioci mogu informisati i o istoriji srpsko-kineskih odnosa i biografijama znamenitih srpskih ličnosti poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Milutina Milankovića…

Investicione potencijale Srbije predstavljaju kompanije kao što su JK “Putevi Srbije“, JK “Koridori Srbije“, Dunav osiguranje, Institut za fiziku, Turistička organizacija Srbije, nekoliko srpskih vinarija, a među promoterima naše zemlje su i četiri kineske kompanije koje posluju u Srbiji – Ziđin, CBIS, CRBC, Linglong…

Na ceremoniji otvaranja prikazan je kratak film o investicionim potencijalima Srbije, a u muzičkom delu programa nastupio je i muzičar Slobodan Trkulja.

Sajam traje do 11.septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.

U okviru sajma održavaju se brojne konferencije i paneli, a fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme:uvođenju direktnih stranih investicija i kako ići u korak sa globalizacijom.

Sajam organizuju Ministarstvo trgovine NR Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.

CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.

Prošle godine sajam je posetilo oko 120.000 ljudi.

Ljajić:Izvoz u Kinu porastao za 213 odsto

Izvoz srpske robe u Kinu u prvoj polovini ove godine porastao je za 213 odsto, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da je deficit u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine još uvek veliki, ali da se može smanjiti privlačenjem novih investicija iz Kine i boljim plasmanom domaće robe na kinesko tržište.

hMinistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic na Medjunarodnom kineskom sajamu investicija i trgovine CIFIT 2019. Svecanim otvaranjem srpskog paviljona danas je u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fudjijen, poceo Medjunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019, na kojem je Srbija pocasni gost.

“Još uvek imamo veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Nije realno očekivati da postoji balans zbog veličine zemalja i naših ekonomija, ali ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine imamo rast izvoza u Kinu za 213 odsto“, rekao je Ljajić novinarima u Sjamenu gde predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019 na kojem je naša zemlja počasni gost.

Kako kaže, sajam CIFIT, koji se održava u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, prilika je da se Srbija predstavi kao investiciona i turistička destinacija, da se poveća njena vidljivost na tržištu Kine i privuku nove investicije.
Ljajić je istakao da je trgovina jedna od oblasti saradnje sa Kinom i da je CIFIT odlična prilika da se uspostave direktni kontakti privrednika budući da Srbija oko 50 odsto kineske robe uvozi iz drugih zemalja.
“To povećava cenu proizvoda i zato je bolje da uvozimo robu iz prve ruke nego preko Nemačke, Holandije, Slovenije, Hrvatske kao što je sada slučaj. Verujem da na ovom sajmu može doći do novih ugovora i dogovora o saradnji“, kazao je Ljajić.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Ljajić je naveo da Kina još uvek najviše investira u infrastrukturu u našoj zemlji i da je ukupna vrednost svih projekata koji se zajednički realizuju oko 7,5 milijardi evra.
Takođe, velike su i kineske investicije u srpsku privredu, pre svega, u RTB Bor i Železaru Smederevo.
“Dve kineske kompanije su u prva tri izvoznika u Srbiji, što je veliki uspeh i za te kompanije, ali to govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji“, kazao je Ljajić.

Podsetio je da je dolazak fabrike guma Linglong u Zrenjanin najveća privatna kineska investicija u srpskoj privredi i dodao da je naša delegacija u Sjamenu razgovarala sa predstavnicima te kompanije kako bi se, kaže, ubrzao početak izgradnje te fabrike.

“Oni su zadovoljni onim što je učinila naša vlada da ta investicija dođe u Srbiju, kao i svime što činimo da ukupni ambijent dalje unapređujemo“, rekao je Ljajić i dodao da je važno unaprediti i saradnju u turizmu.

“Sve zemlje se bore da privuku turiste iz Kine. Svake godine više od 150 miliona Kineza putuje širom sveta“, ukazao je Ljajić i podsetio da su po broju dokazala u Srbiju kineski turisti ove godine na prvom mestu.