Regionalni odbor SDPS Niš i Opštinski odbor Pantelej obeležili su zajedničkom akcijom Međunarodni dan tolerancije, koji je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila 1995. godine. To je dan koji sve na svetu podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

 

Predsednik Opštinskog odbora SDPS Pantelej Maja Radenković , istakla koliko je  potrebno važno  uvažavati tuđe mišljenje, tuđa uverenja i osećanja.

 “Tolerancija predstavlja prihvatanje različitosti u najširem smislu i svest da svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje. Tolerantna osoba je ona koja se drži svojih uverenja, ali i prihvata činjenicu da i drugi imaju pravo na svoje mišljenje. Svi zajedno treba da gradimo kulturu mira, tolerancije i razumevanja i da radimo na stvaranju otvorenog i tolerantnog društva koje uvažava različitost i svima pruža jednake šanse i mogućnosti”, rekla  je Radenković.

Narodni poslanikm , Predrag Jelenković,  istakao je: 

 “Socijaldemokratska partija Srbije svojim delovanjem promoviše prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, ponašanju i vrednostima koje zastupaju, imaju pravo da žive u miru i da budu to što jesu. Tolerancija , takođe , znači i da nečija viđenja i stavove ne treba nametati drugima“. Prema Jelenkovićevim rečima kod nas se tolerancija često shvata kao ravnodušnost. Biti tolerantan, međutim, ne znači to, več znači spremnost da se prihvati tuđe mišljenje, način života, ponašanje. “To ponašanje ne mora da nam se dopada”, dodao  je Jelenković.

Članovi SPDS-a u Nišu su u toku protekle nedelje obeležili i Međunarodni dan ljubaznosti koji se u svetu obeležava od 1998. godine.

 

.