Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, razgovarala je u Čongđingu, u NR Kini, sa predstavnicima kompanije Tencent Klaud (Tencent Cloud) o saradnji u oblasti elektronskog plaćanja i mogućnosti dolaska ove globalne kompanije koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta na tržište Republike Srbije.

Na sastanku tokom drugog „Smart Čajna“ sajma, sa generalnim direktorom međunarodnog poslovanja Tencent Klaud-a Vi Vijem dogovoreni su novi susreti kako bi se detaljnije razmotrile mogućnosti za uvođenje platforme Vičet pej (WeChat Pay) i eventualne izgradnje data centra u Srbiji, koji bi predstavljao istočnoevropsku okosnicu infrastrukture ovog tehnološkog giganta.

“Pridruživanje Republike Srbije „Digitalnom putu svile“ rezultat je čvrstog opredeljenja Vlade Srbije da ne propusti priliku da iskoristi ubrzani tehnološki progres kako bi omogućila svojim građanima kvalitetniji život. Drago nam što Tencent pokazuje interes da posluje u Republici Srbiji u kojoj su kineske kompanije do sada najviše ulagale u infrastrukturne projekte“, rekla je Matić.

Matić je imala sastanak i sa predstavnicima kompanije Alibaba i zamenikom gradonačelnika Čongđinga, Ći Kijanom, koji je predložio regionalnu saradnju i formiranje saveza između Čongđinga i nekog od srpskih gradova, saradnju u oblasti poljoprivrede i turizma.

Prethodno je pred više od 400 gostiju iz celog sveta Matić govorila na otvaranju konferencije „Međunarodna saradnja na Digitalnom putu svile“ istakavši da je jačanje digitalnog partnerstva sa NR Kinom još jedna potvrda potencijala Republike Srbije u globalnim okvirima digitalnih integracija.

Ona je podsetila da je u aprilu ove godine, tokom Drugog Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu, potpisan Plan bilateralne saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i da je tom prilikom potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije „Huawei“ o razvoju modela Smart City u gradovima i opštinama u Srbiji.

„Učvršćivanje saradnje na planu digitalne ekonomije proističe iz tradicionalnih prijateljskih odnosa naše dve zemlje, ali i ekspanzije naše ukupne ekonomske saradnje poslednjih godina“, rekla je državni sekretar, preciziravši da je NR Kina najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije u Aziji.