Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i potpredsednik Vlade Republike Slovenije i ministar privrednog razvoja i tehnologije, Zdravko Počivalšek, razgovarali su danas u Beogradu o unapređivanju saradnje u oblasti turizma i povećanju investicionih ulaganja u obe zemlje.

Zvaničnici dve zemlje dogovorili su na sastanku u Palati Srbija organizovanje investitorske konferencije već tokom ove godine, najkasnije na jesen, u sladu sa epidemiološkom situacijom.

„Republika Slovenija je u grupi 10 vodećih stranih investitora u Srbiji i prisutna je sa oko 400 investicija u vrednosti od oko 1,1 milijardu evra, a organizovanje investicione konferencije omogućiće dalji rast investicija u obe zemlje“, izjavila je ministarka Matić.

Ministar Počivalšek ukazao je da je obim spoljnotrgovinske razmene robe i usluga sa Srbijom, koji iznosi oko dve milijarde evra, najveći izvan EU, kao i da postoji prostor za njegovo povećanje.

Ministri su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti turizma, koji je posebno pogođen pandemijom korona virusa, i dogovorili se da nastave započete aktivnosti u uspostavljanju partnerstva u oblasti banjskog turizma.

Oni su ocenili da postoji veliki potencijal za regionalnu saradnju kao i za zajednički nastup ka trećim tržištima.

Istaknut je i značaj imunizacije na kovid-19, kao faktora normalizacije u privrednom funkcionisanju, uz obostrano očekivanje omogućavanja bezbednog prelaska granica u skorašnjem periodu, bilo u okviru jedinstvenog evropskog rešenja ili u okviru bilateralnih sporazuma.