Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je to Ministarstvo pokrenulo projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim prodručjima Republike Srbije.
Kako je najavila, predviđeno je da tokom naredne nedelje bude raspisan prvi Javni poziv za izbor operatora za zajedničku izgradnju širokopojasne infrastrukture, na osnovu analize stanja, kao i studija i mapa dostupnosti, koje je Ministarstvo izradilo tokom prethodne dve godine.
„Ustanovljeno je i da za nešto više od pola miliona domaćinstava u ruralnim predelima ne postoji ekonomski interes operatora za razvoj mreža nove generacije, odnosno pristup internetu velikih brzina, kako je i navedeno u Rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći“, naglasila je Matić, ovom prilikom pojasnivši da su mediji pogrešno protumačili ovaj podatak navodeći da taj broj domaćinstava u Srbiji nema internet.
„Analizom smo utvrdili da pet odsto domaćinstava, odnosno oko 125 hiljada domaćinstava nema fiksni pristup internetu“, precizirala je Matić.
„Budući da visoka penetracija širokopojasnog interneta značajno utiče na porast BDP-a i zapošljavanje, suzbijanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih područja od ključnog je značaja za ravnomeran regionalni razvoj“, istakla je državna sekretarka.
Ona je objasnila da će u prvoj fazi projekta, na proleće 2021. godine početi izgradnja infrastrukture koja će omogućiti pristup brzom internetu (100 Mbps) za 90.000 domaćinstava u ruralnim naseljima.
Za projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije predviđena su sredstva projektnog zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 2.129.400.000 dinara.