Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade Grčke da dozvoli uzlazak predstavnika odnosno vlasnika srpskih turističkih agencija u Grčku radi rešavanja pitanja plaćenih turističkih aranžmana.

Ministarka je podsetila da je resorno ministarstvo Republike Srbije pokrenulo inicijativu za navedenu dozvolu i u dogovoru sa grčkim ambasadorom Jorgosom Djakofotakisom dostavilo spisak agencija kojima je potrebno da posete Grčku iz poslovnih razloga.

„Ovom odlukom grčka Vlada je pokazala razumevanje za turistički sektor u obe zemlje, kojem je potreban oporavak od posledica pandemijske krize i rešavanje problema uzrokovanih pandemijom, i omogućila nastavak uspešne saradnje u ovoj oblasti u periodu koji je pred nama. Takođe, time su i potvrđeni i tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi dve zemlje, ali i solidarnost koja je neophodna i na regionalnom i na globalnom planu za brzi povratak normalizaciji u prekograničnim kretanjima i ekonomskoj saradnji“, istakla je Matić.

Ona je takođe napomenula i da je imala uvid u predlog grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa predsednici Evropske komisije Ursuli von den Lejen o hitnom uspostavljanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovid-19 virusa, koji bi omogućio slobodno kretanje građana između zemalja Evropske Unije ali i trećih zemalja.

Ministarka Matić tim povodom izrazila je očekivanje da će protokoli koji bi garantovali bezbedno i slobodno međugranično funkcionisanje uskoro biti definisani, na sastanku Saveta EU 21. januara, čime će biti omogućen nesmetani razvoj turističke i drugih oblika ekonomske razmene Republike Srbije i drugih evropskih zemalja.