Ekonomski samit, održan u hotelu „Metropol Palace“, 7. i 8. oktobra, organizovao je TGI Group International, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Udruženja poslovnih žena Srbije, Saveta stranih investitora i udruženja.
Samit se bavi aktuelnim pitanjima za Srbiju, a poseban akcenat stavljen je na privredni rast i pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
Srbija, kao deo regiona, predstavlja značajan faktor saradnje i interakcije sa susednim državama, pa je Ekonomski samit i ove godine okupio veliki broj govornika, panelista i učesnika iz regiona, kao i važne predstavnike međunarodne zajednice. Ove godine jedna od tema skupa je bila: „Put od oliva do priliva ljudskih resursa“, na kojem je učestvovao, kao panelista, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.
„ Jedna od osnovnih sloboda Evropske unije, jeste sloboda kretanja radnika, i zbog toga migracije radne snage, sa kojima se suočava Republika Srbija, ne treba da zabrinjavaju, ali u svakom slučaju treba kontinuirano preduzimati mere koje će smanjiti broj lica koja iz ekonomskih razloga odlaze iz Republike Srbije. Pojava odliva radne snage nije specifičnost samo naše zemlje, već i mnogih razvijenih zemalja u EU i svetu“ ukazao je Martinović.
Martinović je istakao da je u prošloj godini NSZ , kao i u prvih devet meseci tekuće godine, izdala oko 9.000 radnih dozvola stranim državljanima, i da taj podatak pokazuje da postoji interesovanje velikog broja stranih državljana da rade u Republici Srbiji, ali da još uvek ne postoji ravnoteža sa brojem naših državljanja koji se zaposle u inostranstvu.
Različita istraživanja o godišnjem odlivu u inostranstvo pokazuju da nisu svi odlasci građana Srbije trajni, već se deo građanstva, nakon odlaska, ubrzo vrati.
Na godišnjem nivou NSZ posreduje i zaposli oko 550 lica u inostranstvu, i to je , kako je naveo Martinović, kontrolisano zapošljavanje sa svim garancijama.