Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za RTS da je tržište u Srbiji stabilno i da građani mogu biti mirni – snabdevenost tržišta i stabilnost cena biće obezbeđeni. Navodi da je potražnja za brašnom bila veća nego za vreme bombardovanja 1999. godine.

Rasim Ljajić je rekao da je danas za najstarije sugrađane bilo otvoreno mnogo više prodavnica nego ranije.
„Očito da interesovanje ne jenjava, sve je više ljudi, kupaca, robe ima dovoljno, ljudi su se mogli uveriti da je ponuda korektna“, napomenuo je ministar trgovine dodajući da se traži manje-više isti asortiman.

Stariji sugrađani, prema njegovim rečima, moći će u kupovinu i narednog vikenda.

„Razgovaramo sa dobavljačima, važno da se lanac održi, možemo da budemo mirni da će stabilnost biti održana“, ističe Ljajić.
Brašno traženije nego za vreme bombardovanja
Podseća da je pik kupovine i prodaje bio 9-15. marta, kada je potražnja bila 61 odsto veća od istog perioda prošle godine.

„Iznenadilo me je da su plastični brijači planuli istog dana kad dođu, imali smo veću potražnju za brašnom nego za vreme bombardovanja. Veća potražnja je za toalet papirom, 208 odsto, nego za dečjom hranom, pelenama, jogurtom, jajima. Za mene je to neobjašnjivo, ali dobro, to su ljudski strahovi na koje morate da računate. Najvažnije da je bilo robe, nijednog trenutka nisu prodavnice bile prazne“, istakao je Ljajić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Napominje da je sirovinska baza dobra i da domaćom prizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama.

„To se na ovoj krizi pokazalo. Na globalnom nivou problem može da bude logistika, mnoge zemlje se suočavaju sa problemom preopterećenosti vozača, nedostatkom vozača i to je mnogo veći problem u perspektivi“, navodi ministar trgovine.

Kaže da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak, kojeg u prodavnicama ima ali manje nego ranije.