Gost Oka ekonomije bio je ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić koji je govorio o dilemi nastaloj nakon vesti da Srbija potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom Unijom, kolika je šteta do sada zbog prištinske takse i da li vidi sebe i u budućoj Vladi.

Vest da kompanija  sa Kipra, u vlasništvu srpskog biznismena kupuje deonica jednog od simbola hrvatske privrede izazvala je veliku pažnju u hrvatskim medijima i stručnoj javnosti. 

Tom prilikom ministar Ljajić  izjavio je kako  je svačiji kapital dobro došao u Srbiju, pa tako i hrvatski, i da se u Srbiji ne gleda nacionalna boja novca koji se ulaže, na zakonit i čist način.
“ Mi imamo oko 200 hrvatskih kompanija u Srbiji koje zapošljavaju oko 13.000 ljudi. Čak 4.800 malih preduzeća trgovalo je prošle godine sa Hrvatskom“ rekao je Ljajić.
Na pitanje šta bi za nas značilo stvaranje malog šengena između tri države na Balkanu, Ljajić je rekao da bi to za nas bilo nešto poput  pilot projekta,  koji bi se odnosio na sve ekonomije zapadnog Balkana koje bi se uključile u trgovinu bez barijera. To bi doprinelo rešavanu problema sa graničnim prelazima, pre svega njihovoj rekonstrukciji, otvaranju posebnih traka za kamione koje su u tranzitu, usklađivanje rada fitosanitarnih inspekcija sa radom drugih graničnih službi i drugo. 
“ Predsednik Vučić je na Samitu u Trstu pokrenuo jednu inicijativu oko stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora. Na žalost, nije se puno odmaklo zato što nije bilo političke volje, jer su pojedine zemlje iz regiona smatrale da je to supstitucija za naš ulazak u EU“.
Na pitanje da li se Srbija okreće prema istoku, a ne prema zapadu, i šta konkretno znači sporazum koji u Moskvi treba da se potpiše , ministar Ljajić je rekao :
„Mi smo i do sada imali Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i niko to nije dovodio u pitanje. To je sporazum koji omogućava za 99% roba izvoz na tržište Ruske Federacije bez plaćanja carina. Od prvog januara 2015.godine napravljen je dogovor da svaka zemlja koja ima neke Sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama, mora da radi na unifikaciji tog sporazuma sa Evroazijskom Unijom. To nije samo prema Srbiji, već sa svakom zemljom sa kojom je članica Evroazijske Unije imala sporazum“.

Koliko je Srbija izgubila time što je Priština uvela takse 

“ Za deset meseci to je 338,8 miliona evra manje , a na dnevnom nivou to znači da gubimo milion i sto hiljada evra i taj trend se od početka godine održava . Mislim da je ova šteta mnogo veća  i da se meri nekim drugim nemerljivim elementima“ zaključio je Ljajić.

Održano je šet sastanaka opozicije i Vlasti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, da li su predstavnici SDPS učestvovali ? Vlada je donela Sporazum o poboljšanju izbornih uslova. Kakva su Vaša očekivanja?

“ Mi generalno želimo da vratimo poverenje u izborni proces. Od 90 godine, uvek neko na različite načine tumači izborni proces. Svako računa da onaj koji je na vlasti ima povoljniju poziciju od onoga ko je u opoziciji.  Ja mislim da treba da dođemo do rešenja koje će staviti tačku na tu temu i priču. Da imamo jednake uslove i za one koji su na vlasti i za one koji su u opoziciji, bez obzira ko je u tom trenutku na vlasti. Tu ima prostora za poboljšanje.  Ovaj predlog mera jeste korak u tom pravcu „.

U kom pravcu Vi razmišljate kada su u pitanju izbori, da li je to nastavak saradnje sa koalicionim parterima ?

“ Mi ćemo razgovarati sa predsednikom Vučićem, sa kim smo i pravili ovu koaliciju, videćemo kakav će biti ishod tih razgovora. Mi smatramo da smo bili korektni partneri, i  da smo imali dobru saradnju sa SNS-om. Ukoliko oni smatraju drugačije legitimno pravo svake stranke je da odluči o svojim koalicionim partnerima i mi ćemo tu odluku, kakva god da bude, prihvatiti“ .