Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas kao važnu poziciju SAD da se takse na robu iz centralne Srbije ne mogu zameniti novim barijerama.

Ako se ukinu takse, a uvedu recipročne mere, značilo bi da smo ukinuli jednu a postavili tri nove barijere, zato je važna pozcija SAD da takse budu ukinute i da počne dijalog o otvorenim pitanjima, što je pozicija prihvatljiva za Srbiju, rekao je Ljajić za Tanjug.

Ministar podseća da takse, osim što su potpuno zakočile dijalog, nisu zaustavile samo promet robe iz Srbije i BiH već i sve regionalne inicijative.

„Ako bi Priština uvela reciprocitet, a ukinula takse sa jedne strane to bi bilo izlaženje u susret SAD, a sa druge bi značilo uvođenje novih barijera koje sprečavaju promet robe, ali ako se to desi, tamo smo gde smo i bili“, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić navodi i da niko sa sigurnošću ne može da kaže na šta se odnose mere o kojima Kurti priča, osim što je naveo da se radi o ekonomskim, trgovinskim i političkim merama i dodaje da je Kurti navodio nepriznavanje sertifikata.

Priznavali smo sva dokumnta koja imaju statusno neutralnu poziciju, nismo mogli da priznamo one sa Republika Kosovo jer nije u duhu sa statusno neutralnim nazivima i dogovorima, rekao je ministar i dodao da Srbija nije mogla da prihvati ni fakture na kojima je pisalo roba namenjena RK.

On je podsetio da je nakon odluke o taksama usledila i ona da na rafovima mora da bude istaknuta zastava zemlje iz koje roba dolazi, što je u velikoj meri ograničilo i zaustavilo prodaju robe na tržištu Kosova.

Sada je, smatra, važno da se takse ukinu i da se započne ozbiljan i politcički i svaki drugi dijalog koji se tiče praktičnih životnih, ekonomskih i trgovinskih odnosa.

„Verujem da je interes privrednika na obe strane da sarađuju, da roba ide i u jednom i u drugom pravcu. Nismo uvodili nikakve recipročne mere. Smatramo da je ekonomski momenat važan ne samo za dijalog već i za stvaranje povoljnije atmosfere u kojoj će se voditi razgovori“, rekao je Ljajić.