Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas renovirani turistički kompleks u Jošaničkoj banji, čime je stvorena osnova za oživljavanje banje kao nove turističke destinaciji.
Jošanička banja je do sada imala toplu vodu, ali nije imala turistički proizvod i nije imala adekvatnu turističku ponudu i zato je u nekom smislu bila ‘crna rupa’ kada govorimo o banjskom turizmu i turizmu u Srbiji, uprkos svim pogodnostima koje banja ima – rekao je ministar.

Ljajić je ukazao da postoji dosta razloga za oživljavanje ove destinacije, navodeći da Jošanička banja ima jedan od najtoplijih izvora mineralne vode i da lekovita svojstva nisu ništa manja od onih koje imaju Vrnjačka ili Sokobanja.

– Ključni problem je bio taj što od 1978. godine, kada je izgrađen hotel koji nikada nije otvoren, nijedan dinar nije uložen u turizam u Jošaničkoj banji – naveo je on.

Međutim, kao najveću prednost banje, Ljajić je istakao blizinu Kopaonika, druge najveće turističke destinacije u zemlji koja je svega 25 kilometara udaljena od Jošaničke banje.

Ministar je ukazao da Jošanička banja zajedno sa Novim Pazarom, Kopanikom i Kraljevom treba da ima jedinstvenu turističku ponudu i naveo da je ovo najbolji trenutak za objedinjavanje sadržaja jer će ovaj region biti dostupniji zbog otvaranja aerodroma u Lađevcima koji će za nekoliko meseci početi sa komercijalnim letovima, a u planu je i početak radova na izgradnji Moravskog koridora.

Ljajić je rekao da će država u Jošaničkoj banji nastaviti da investira kako bi ponudu učinila još raznovrsnijom, ali i pozvao privatni sektor da ulaže u razvoj smeštajnih kapaciteta i celokupne ponude.
Zajedničkim ulaganjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Raška renovirano je novo kupatilo, izgrađeno je blatno kupatilo i blatište za sazrevanje blata, završeni su i radovi na izgradnji otvorenog bazena, finske saune, letnje bašte i uređene su parkovske površine.

Za realizaciju ovih projekata, ministarstvo je opredelilo 29,9 miliona dinara, a opština Raška 9,5 miliona dinara.