Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je juče da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji. On je rekao da će cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 procenata jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara. Ministar je istakao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula i da će, u prvoj fazi, minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

„Ono što je najvažnije za prvu fazu je da će za sve korisnike biti smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka“, naglasio je Ljajić.
„Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika“, kazao je Ljajić.

Podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze – prva faza počinje 1.jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća 1. jula 2020. godine.

Ljajić napominje da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu, što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.