17.03.2018. godine

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da nema informacije da li će biti rekonstrukcije Vlade Srbije i dodaje da je bolje da se Vlada rekonstruiše, nego da se ide na nove izbore.

„Teško možete da nađete vladu u Evropi koja je izdržala mandat, ne bih se iznenadio da bude rekonstrukcije, ali nisam upoznat, nemam informacije. To zavisi od vodeće stranke, oni imaju legitimno pravo da određuju jer imaju većinu, a zavisi i od premijerke koja vodi kabinet“, rekao je Ljajić u Novom danu.

Ljajić je rekao da je njegova stranka krenula sa inicijativom za promenu izbornog zakona, jer smatraju da nešto mora da se uradi po tom pitanju.

„Izbori su nas uverili u to, imate razne stranke, grupacije, koje pokušavaju da zloupotrebe i traže rupe u zakonu. Moramo da uozbiljimo političku scenu. Predlažemo stepenasti cenzus, da za koalcije bude veći cenzus, da budu otvorene liste da glasate i za stranku i za kandidata koga poznajete, formiranje državne izborne komisije kao stalnog tela, da nađemo način da se spreče zloupotrebe sa manjinskim strankama. Prirodni prag ostaje, ali pojavi se čovek i kaže mi nismo manjinska stranka ali koristimo pravo da nastupimo kao manjinska stranka, to nije dobro. Da zaštitimo prave manjinske stranke od cirkuzanata koji zloupotrebljavaju pravo“.

Govoreći o obnavljanju letova koji povezuju Beograd i Teheran, Ljajić je rekao da je to dobra vest, ali da se mora voditi računa da ne bude zloupotreba bezviznog režima.

„Mi smo 2015. imali mnogo više Iranaca u migrantskoj krizi nego sada. Da se to ne bi događalo, ideja je da se pojača kontrola na ulazu u avion u Teheranu, pojačanu kontrolu policije i carinskih službi Irana, potpisaćemo nekoliko sporazuma i sporazum o readmisiji koji bi nas štitio da možemo te ljude da vraćamo odakle su došli. Oni neće da ostanu ovde, ali mogu da nam stvore problem sa EU“, rekao je ministar Ljajić.

izvor: N1