Uvođenje stepenastog cenzusa i preferencijalnog glasanja u osnovi su izmene izbornog sistema, koje će se naći u predlogu zakona koji priprema SDP Srbije Rasima Ljajića.

Ljajić za „Novosti“, kaže da već rade na predlogu zakona i da će ga, kada bude završen predstaviti javnosti i koalicionim partnerima. Objašnjava da će se u predlogu naći ideja za koju su se i ranije zalagali – da izborni prag za stranku koja nastupa samostalno bude tri odsto, za dvočlanu koaliciju pet i za višečlanu sedam.

Kao ključnu izmenu, međutim, Ljajić ističe uvođenje preferencijalnog glasanja:

– Tako će se biračima omogućiti da glasaju za stranku, ali i za kandidata sa njene liste.Tako bi bilo raspodeljeno 70 odsto mandata koje stranka osvoji. Ostatak od 30 odsto ostaje stranci da raspodeli, kako bi mogla da ispuni uslove regionalne ili rodne zastupljenosti.Na taj način izbegavamo situaciju u kojoj su svi koji su na drugom delu izborne liste „fikusi“ jer nemaju šanse da uđu u Skupštinu. S druge strane, nisu motivisani ni oni sa vrha liste jer su im garantovana mesta.

Ljajić smatra da bi novim sistemom i jedni i drugi bili motivisani da se više bore i da bi to bilo dobro, kako za birače, tako i za same stranke.

– Na taj način bismo uozbiljili parlament jer bi bilo više poslanika sa stvarnim uticajem među građanima. Približili bismo poslanike biračima, a zadržali bismo proporcionalni izborni sistem.

Lider SDSP kaže da  prema njihovom predlogu, treba zadržati prirodni prag za manjinske stranke, ali ukinuti izbornu tišinu, kao zastarelo pravilo.

Takođe, mesec dana pred izbore ne bi trebalo objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja.

TRENUTAK ZA PROMENE

– OD devedesete godine stalno pričam o izbornim uslovima i stalno je neko nezadovoljan. Menjali smo sistem više puta. Mislim da je trenutak da dođemo do zakona koji će svi prihvatiti i koji nećemo menjati svakih deset godina ili od izbora do izbora – kaže Ljajić.