Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će realizacija projekta izgradnje velnes i spa centra sa akva parkom na Paliću kao i biciklističke staze Beograd – Novi Sad promeniti turističku sliku Vojvodine i dati novi zamajc razvoju turizma cele zemlje.

Ljajić je na otvaranju 52. Međunarodnog sajma turizma LORIST u Novom Sadu rekao da bi do kraja godine trebalo da bude zavšena izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze Beograd – Novi Sad i da bi tokom sledeće godine trebalo da počne izgradnja staze.

Ljajić je istakao da Vojvodina doprinosi sa oko 15 odsto ukupnom deviznom prilivu zemlje od turizma, što je svakako nedovoljno imajući u vidu potencijale kojima raspolaže.

Budući da je Mađarska zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma, ministar je naglasio da bi trebalo da se ugledamo na mađarski model razvoja turizma posebno u razvoju ciklo i spa i velnes turizma jer raspolažemo istim potencijalima.

U tom smislu, on je naveo primer da je Mađarska do sada izgradila 9.000 kilometara biciklističkih staza i da ima godišnji budžet od 98 miliona evra za razvoj ciklo turizma, za razliku od Srbije koja je tek na početku razvoja ove vrste turizma iako kroz našu zemlju prolaze tri međunarodna biciklistička koridora ( Euro Velo 6, Euro Velo 13 i Euro Velo 11) na čijim trasama tek treba da se grade bisiklističke staze.

Ukazujući na potencijale Vojvodine za razvoj velnes i spa turizma, Ljajić je podsetio da je nedavno istraživanje koje su za Pokrajinski sekretarijat radili Rudarski, Arhitektonski i Medicinski fakultet pokazalo da Vojvodina ima 50 lokacija za izgradnju velnes i spa turizma i to na teritoriji 33 lokalne samouprave.

Govoreći o saradnji u turizmu sa Mađarskom, Ljajić je rekao da je naš cilj da se Mađarska nađe među 10 najvećih emitivnih tržišta u Srbiji, kao i da dve zemlje pojačaju saradnju u zajedničkom nastupu ka trećim tržištima.