Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je izgradnja širokopojasne infrastrukture ključni preduslov da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom i da nam je na tom putu Kina strateški partner.

Ljajić je u Pekingu na panelu „ Digitalni put svile“ koji se prvi put održava u sklopu Foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ istakao da je Srbija na Zapadnom Balkanu lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i da poslednjih godina ovaj sektor beleži pravu ekspanziju.

„U ovom trenutku, naše ključne aktivnosti su usmerene ka razvoju širokopojasne infrastrukture, što znači da radimo na izgradnji optičkih mreža i pripremamo se za uvođenje 5G tehnologije. Huavei je u ovom poslu za nas ključni partner“, poručio je Ljajić.
Četvrta industrijska revolucija kojoj prisustvujemo će, prema njegovim rečima, fundamentalno promeniti način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima.

Upravo je Kina, smatra Ljajić, dokaz da primenom informaciono komunikacionih tehnologija može da se unapredi čitavo društvo, razviju sve oblasti industrije i da se dospe na sam vrh vodećih tehnoloških i ekonomskih sila u svetu.

Realizacijom projekta „Digitalni put svile“ koji podrazumeva izgradnju informacione infrastrukture, odnosno optičkih mreža širom sveta u razvoju, Kina će, kako je dodao, doprineti ubrzanju digitalnog razvoja i drugih zemalja.

Ljajić je naglasio da i Srbiji predstoji digitalna transformacija svih grana privrede, društva i potpuna digitalizacija ekonomije i da će ovaj proces, uz promenu obrazovne strukture zaposlenih, doneti povećanje broja radnih mesta.