Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je posle obilaska novog pristana na Dunavu kod Zemuna da to upotpunjuje i proširuje turističku ponudu grada Beograda s obzirom na to da je Savsko pristanište postalo malo zbog povećane tražnje.

On je podsetio da je prošle godine u Beogradu pristalo 750 kruzera, a da su očekivanja za ovu godinu bila oko 1.000.

„Pristanište je značajno i zbog korišćenja svih potencijala reke Dunav na koje se naslanjaju dva glavna turistička grada Beograd i Novi Sad koji generišu 62 posto dolazaka stranih turista“, rekao je Ljajić.

On je najavio da se na ovom projektu neće stati i dodao da će se ići ka generisanju zajedničkog turističkog proizvoda sa okolnim zemljama Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom.

„Nastavićemo sa izgradnjom infrastrukture na Dunavu, mislim na marine, benzinske stanice, parking prostore a sve to zajedno doprineće razvoju turizma, posebno nautičkog“, rekao je on.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je ovaj pristan jako važan za Zemun, Beograd, Srbiju i srpski turizam.

Ona je ocenila da se u vodni saobraćaj i transport nije mnogo ulagalo prethodnih 20 do 30 godina.

„Danas mogu da kažem da se gotovo 350 miliona evra ulaže samo u vodni saobraćaj, ne samo u ovakve projekte nego i u čišćenje Dunava od starih ratnih brodova, u prevodnice Đerdap 1 i 2, u luke i lučku infrastrukturu i sve ono što je važno da bi Srbija imala vodne koridore isto onako važne kao što ima drumske i železničke“, zaključila je ona.