Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski, potpisali su danas u Skoplju Sporazum o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u ove dve zemlje.

Primena ovog sporazuma u praksi će omogućiti privrednicima Srbije i Severne Makedonije da unaprede elektronsko poslovanje, kao i da mnoge postupke pred državnim organima druge zemlje završe elektronskim putem, što će takođe biti omogućeno i građanima.

Ovim sporazumom obe zemlje međusobno priznaju elektronski potpis koji se koristi u elektronskim dokumentima i daju mu istu pravnu snagu kao svojeručnom.

Pored toga, međusobno se priznaju i još dve usluge od poverenja – elektronski pečat koji je nova usluga i tek treba da zaživi i vremenski žig, usluga putem koje se utvrđuje pouzdano i tačno vreme potpisivanja elektronskih dokumenta.

Do sada, srpski sertifikati za elektronski potpis nisu imali jednako pravno dejstvo kao makedonski za poslove i transakcije u Severnoj Makedoniji, i obratno, jer nije postojao zaključen međunarodni sporazum između dve zemlje, koji je po našem zakonu neophodan.

Ovaj sporazum će direktno doprineti smanjivanju prekograničnih barijera i digitalnoj integraciji regiona koja u krajnjem treba da dovede do pristupa Zapadnog Balkana jedinstvenom digitalnom tržištu EU.