Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da nije realno da po pitanju turizma ostvarimo rezultate iz ranijih godina, ali da je realno da imamo goste iz zemalja bivše Jugoslavije i našeg bližeg susedstva.

„Bez obzira na napore, ne možemo da zanemarimo činjenicu da epidemija korona virusa i kriza izazvana tim virusom nije završena i da još postoje epidemiološke mere u mnogim zemljama“, rekao je Ljajić odgovarajući na pitanja novinara na Divčibarama.

On je danas, u okviru kampanje „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“, obišao Divčibare i kompleks „Nova banja“ u Banji Vrujci.

Naveo je da se u toj kampanji pre svega obraćaju domaćim turistima i očekuju da će deo naših građana koji letuju u inostranstvu, odlučiti da godišnji odmor ili deo odmora provedu u Srbiji.

„Druga naša ciljna grupa su turisti iz zemalja regiona, s obzirom na to da turisti iz zemalja bivše Jugoslavije čine četvrtinu ukupnih dolazaka stranih turista. Ako tome dodamo turiste iz Bugarske, Rumunije i Grčke koji čine 14 odsto, to je već 40 odsto onih koji posećuju Srbiju“, rekao je Ljajić.

Kada je reč o letovanjima van granica Srbije, naveo je da ne postoje nikakve zabrane da naši građani letuju u inostranstvu, ali da je, imajući u vidu da epidemija korona virusa još nije prošla, sigurnije da ove godine odmor provedu u Srbiji.

„Ne postoje nikakve zabrane da se letuje u inostranstvu, ali imajući u vidu da još postoji čitav niz nepoznanica vezano za protokole, ponašanje u hotelima, broj ljudi u hotelima, avionima i autobusima smatram da je sigurno, bezbedno i manje traumatično da ove godine odmor provedu u Srbiji“, zaključio je Ljajić.