Govoreći o dešavanjima u Skupštini, lider SDPS-a Rasim Ljajić je u Danu uživo rekao da je njegova stranka već deseti dan pod „brutalnim“ napadima lidera radikala Vojislava Šešelja. On je rekao i da veruje da će država objaviti podatke o tome za koliko je para Telekom kupio Kopernikus Technology.

U nedelju su održani izbori za Savete nacionalnih manjina. Što se tiče bošnjačke manjine, pobedu je odnela lista Sulejmana Ugljanina, druga je lista Muamera Zukorlića, a treća lista Vakat je, koju je podržao Rasim Ljajić. Upravo izbori za bošnjački savet izazvali su najviše polemike i u medijima i u političkom životu Srbije.
Ljajić je ocenio da je lista Vakat je, s obzirom na to da se radi o ljudima okupljenim nedavno, napravila odličan rezultat, i da bez njih nema formiranja većine, tj Nacionalnog saveta.

On je rekao i da su se izbori za nacionale savete nacionalnih manjima pretvorili u priču o tome ko je veći, a ko je manji musliman, suprotno od onoga šta su potrebe zajednice.

I Zukorlić i Ugljanin vodili su kampanje obećavajući stvari koje nisu u nadležnosti Saveta, poput asfaltiranja ulica, naveo je on.

„To nije posao za savete, već su to poslovi za političke stranke, da se kroz institucije rešavaju ti problemi, a Saveti imaju striktno određene nadležnosti. Ako pre izbora upućujete takve poruke, to je ozbiljne prepreke za formiranje većine i funkcionisanje saveta“, kazao je on.

Ljajić je rekao da je apsurd je da postoje izbori za niz drugih nacionalnih saveta, ali nigde nema toliko tenzija.

„A to je uneo Zukorlić, ne Ugljanin. Da nije bilo toga, izbori bi prošli kao benigna uobičajena stvar, a ne uz arsenal neprimerene retorike, sve u želji da se dokaže (Zukorlić) da je najjači, najpametniji, i da mu to ojača pozicije u Beogradu, i izglede pred lokalne izbore“, smatra Ljajić.
„Deo smo vladajuće većine, ne možemo da budemo pola riba, pola devojka“
Govoreći o dešavanjima u Skupštini, Ljajić je rekao da je njegova stranka već deseti dan pod „brutalnim“ napadima lidera radikala Vojislava Šešelja.
„Samo se menjaju priče i modeli napada, od narko dilera smo prešli u najveći ekstremiste, jer smo u koaliciji na lokalu sa Ugljaninom… Verujem da će se varijacije toga nastaviti. A to što smo u koaliciji – na lokalu je svako sa svakim u koaliciji. To je stvar lokalnih odbora“, rekao je on.

Na žalost cela Srbija se zabavlja stvarima koje se događaju, ali to neće promeniti život na bolje ni za jotu, dodao je Ljajić.

On je ocenio i da ga Šešelj u Skupštini napada jer ne može ništa da izgubi.

Što se tiče inicijative za oduzimanje mandata Vojislavu Šešelju, Ljajić je objasnio zbog čega svojevremeno nisu podržali isti predlog opozicije.

„Deo smo vladajuće većine, ne možemo da budemo pola riba – pola devojka. Mora da se poštuje neki red i disciplina, ako ste manjinski partner. Principijelno mislim da Šešelj ne može da bude poslanik, ali ništa više od toga mi ne možemo da uradimo. Uvek sam to mislio… ali iz poštovanja reda jer smo manjinski partner u koaliciji, ne želimo da soliramo, ako smo deo vladajuće koalicije, posebno ako smo birani na toj listi“, kaže.

O rekonstrukciji vlade: Ne znam, niti se pitam
Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, Ljajić je rekao ne zna da li će biti rekonstrukcije vlada niti da li ostaje u koaliciji.

„Ne znam, otkuda ja to znam, prvo da vidimo da li će biti rekonstrukcije ili izbora, biće ili jednog ili drugog, ali niti se ja pitam niti imam saznanja“, rekao je.

„Poslovna odluka Telekoma u dobrom pravcu“
Za kupovinu Kopernikus Technologyod strane Telekoma ministar telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se radi o dobar poslovnom potezu čiji je cilj, da se „poveća vrednost kompanije“.
On je rekao da veruje da će država objaviti podatke o tome koliko je para dato za kupovinu tog kablovskog operatora.

„Verujem da će se izaći sa tim podacima, ne vidim ništa sporno da se ti podaci, odnosno cifre objave, radi se o jednom poslovnom potezu čiji je aposlutni cilj da se poveća vrednost kompanije. Ovo će biti deo ukupne ponude Telekoma kroz jačanje multimedijalnih servisa, prema tome poveća će se udeo u tržitu mislim od nekih 7% sa kupovinom ovog kablovskog operatera i ja verujem da će to biti dobar potez za sam Telekom.

Država ne ulazi u medije, kaže.

„Sve telekomumikacijske kompanije to rade, i namera je da se ovim potezom povećava ponudu prema potrošačima, inače one ne mogu da opstanu na trižištu. Realno je tržište telekomuinikacija ugroženo svugde u svetu“, zaključlio je Ljajić.