20.03.2018. godine

Eksim banka Turske je izdvojila 400 miliona dolara za kreditiranje različitih infrastrukturnih projekata u Srbiji, potvrdili su predstavnici Turske na zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, izjavio je potpredsednik vlade i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

„Još pregovramo oko uslova korišćenja tih sredstva, ali verujem da ćemo pronaći dogovor i da će ti uslovi biti za nas povoljni, kako bi ta sredstva postala operativna i mogla da se koriste, pre svega, za razvoj putne i saobraćajne infrastrkture u Srbiji“, rekao je Ljajić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Ljajić je poručio da parlamenti dve zemlje treba što pre da ratifikuju potpisani sporazum o slobodnoj trgovini kako bi u što kraćem roku mogla da se poveća robna razmena sa sadašnjih 1,2 milijarde dolara na dve milijarde.

Rekao je da je Turska i pre ratifikacije omogućila da se određena količina goveđeg mesa bescarinski izvozi iz Srbije u Tursku i da je u proteklih mesec dana već izvezeno prvih 200 tona mesa.

„Verujemo da će taj sporazum biti ratifikovan tokom prolećnog zasedanja skupštine i da će i Turska to brzo učiniti“, naveo je Ljajić.

On je kazao da je u Beogradu danas uspešno okončano treće zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske i da je konstatovano da se politički i ekonomski odnosi dve zemlje razvijaju jako uspešno na obostranu korist.

Kako kaže, drugi važan korak za povećanje robne razmene je da bude što više poslovnih susreta privrednika Srbije i Turske i da je dogovoreno da se uvek uz zasedanje Mešovitog komiteta organizuju i poslovni forumi.

Ljajić je naglasio da je Srbiji potebno više turskih investitora i podsetio da je već puno turskih firmi otvorilo pogone u tekstilnom sektoru u Srbiji.

„Već imamo nove najave za dolazak turskih investitora ne samo u sektor tekstilne industrije već i u drugim sektorima privrede“.

Ljajić je dodao da je dogovoreno i da sledeće zasedanje bude već na proleće 2019. godine.

„Razvoj Srbije znači razvoj celog Balkana“

Potpredsednik Vlade Turske Fikri Išik je rekao Srbija za Tursku predstavlja ključnu državu na Balkanu i da Srbiju doživljavaju kao susednu zemlju iako nemamo zajedničku granicu.
Razvoj Srbije znači razvoj celog Balkana“, poručio je on.

Išik je kazao da turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnin projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvojio je izgradnju ‘kružnog’ auto-puta između Beograda i Sarajeva.

„U Beogradu su se sastale i naše tehničke delegacije i obavile terenski obilazak trase tog puta. Trenutno se obavljaju sve tehničke pripreme za realizaciju ovog projekta. Erdogan, Vučić i Izetbegović su ranije doneli odluku da se ubrzaju aktivnosti oko tog projekta“, naveo je Išik.

Ističe da Turska sa Srbijom izgrađuje posebno bliske odnose i ekonomsku saradnju i podsetio da su predsednici dve zemlje Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić izrazili želju da se unapređuju odnosi Srbije i Turske.

„Istorijska poseta našeg predsednik u oktobru prošle godine je bila prekretnica u poboljšanju naših odnosa. Tada je potpisano mnogo ugovora koji su svi u svrhu razvijanja naših odnosa“.

Išik je kazao da se odnosi dve zemlje unapređeni i trojnim sastankom Srbije, BiH i Turske, koji je organizovan u Turskoj i da takvih skupovi mogu da doprinesu poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske.

Dodao je da će sledeći sastanak Mešovitog komiteta biti u Istanbulu 2019. godine i da je dogovreno da se svake godine održavaju sastanci.

„Očekujemo da naredni trojni sastanak Srbije, BiH i Turske biti održan krajem aprila ili početkom maja i da će ti sastanci na trojnom nivou doprineti razvoju dobrih donosa u celom regionu, a posebno ekonomskih odnosa“.

Turska, prema njegovim rečima, posle Kine ima najveći građevinsko preduzetnisčki sektor u svetu i njihovi preduzetnici žele da učestvuju u kapitalnim projektima u Srbiji.

Naveo je da su trenutna ulaganja veoma skromna – „36 miliona Srbija u Tursku i 60 miliona Turska u Srbiju“.

Rekao je da je u prva dva meseca 2018. za 50 odsto bila veća robna razmena nego u istom periodu prošle godine i da je to dobar znakj za celu 2018. godinu.

„Učinićemo sve da te brojke budu još veće“, poručio je Išik.

Ljajić i Išik su potpisali Protokol sa zasedanja Mešovitog komiteta, a predstavnici instituta za standardizaciju Srbije i Turske su potpisali Memonradum o razumevanju u oblasti standardizacije.

Izvor : rts.rs