Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u sektoru turizma, navodeći da je u 2019. godini u Srbiji otvoreno 15 novih hotela, a da je u planu još 20 hotela tokom sledeće godine.

„ Time se približavamo cifri od 400 hotela u zemlji i ta brojka prati rezultate u turističkom sektoru“, rekao je Ljajić i dodao da je to posledica dobre sinergije javnog i privatnog sektora.

Ministar je pozvao celu turističku privredu da koristi pogodonosti koje daje država, pre svega subvencije za izgradnju hotela i smeštajnih kapaciteta u banjskim i klimatskim mestima, navodeći da je tokom dve godine važenja uredbe potpisano 9 ugovora za rekonstrukciju i izgradnju hotela, a da se do kraja godine očekuje potpisivanje tri nova ugovora.

Govoreći o sistemskim merama na kojima je ministarstvo radilo ove godine, Ljajić je rekao i da novi Zakon o ugostiteljstvu i Zakon o turizmu već daju određene rezultate, pre svega kada se govori o uvođenju paušalnog sistema oporezivanja fizičkih lica koja pružaju usluge smeštaja sa ciljem smanjenja obima sive ekonomije u turizmu.

Ministar je na dodeli priznanja Izuzetne destinacija Evrope – EDEN Srbija 2019“, podsetio da je prošle godine u Beogradu bilo svega 2.500 kategorisanih ležajeva, a danas je taj broj 3.800, da je u Novom Sadu broj kategorisanih ležajeva od uvođenja sistema paušalnog oporezivanja 1. jula skoro dupliran na sadašnjih 1.100 ležajeva.

On je rekao da je u Sokobanji u ova tri meseca preko 500 novih kategorisanih ležajeva, kao i na Zlatiboru.

„Za godinu dana sam siguran da će ove cifre biti značajno veće“, rekao je Ljajić i dodao da će borba protiv sive ekonomije biti nastavljena i drugim instrumentima.

Ljajić je najavio da bi u januaru sledeće godine trebalo da budu usvojena dva pravilnika koja će regulisati rad turističkih agencija i osigurati zaštitu putnika i turista.

Od sredine sledeće godine, najavio je da bi trebalo da zaživi E – turista ili Centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva koji će olakšati posao ugostiteljima, ali i svima koji se bave turizmom jer ćemo imati sasvim realnu sliku o broju ugostitelja, gostiju i ukupnih turista na osnovu koje će biti jednostavnije planirati dalji razvoj ove grane privrede.

Veliki napredak u prethodnom periodu je, kako je ministar istakao, ostvaren i na planu promocije Srbije na osam prioritetnih emitivnih tržišta, gde je poseban uspeh ostvaren sa privlačenjem kineskih turista.
U prvih osam meseci, kineski turisti su na prvom mestu po broju dolazaka, rekao je Ljajić i dodao da trendovi ukazuju da bi ukupan broj kineskih turista u ovoj godini mogao da premaši 130 hiljada.

Rezultati na polju vizne liberalizacije se najbolje ogledaju, prema njegovim rečima, u činjenici da su pre četiri godine građani iz 72 zemlje mogli da dođu u Srbiju bez viza, a danas iz 92 države.

On je takođe ukazao da smo pre pre četiri godine imali 84 direktne destinacije sa kojima je Beograd bio povezan, a danas je 99 destinacija.