Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da je ministarstvo dobilo zvanični predlog Udruženja banaka Srbije, koji uključuje proceduru izdavanja bankarskih garancija i njihovog aktiviranja, u cilju nalaženja rešenja za obnovu licenci turističkim agencijama.

„Ostaje još da rešimo ko bi bio tzv. „titular“ garancije, odnosno ko bi ih aktivirao u slučaju nesolventnosti agencija. O tome razgovaramo sa Privrednom komorom Srbije i udruženjima turističkih agencija, kao mogućim korisnicima garancija“, rekao je Ljajić agenciji Tanjug.

On je najavio i da će predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u petak održati sastanak sa pojedinim osiguravajućim kućama, koje su izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama.

„Verujem da možemo napraviti pomak i približiti se rešenju koje bi bilo u interesu osiguravača, turističkih agencija, a naročito putnika. Svakako da sam danas veći optimista nego pre nekoliko dana, u pogledu izlaska iz ove pat pozicije“, zaključio je Ljajić.