Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom Socijalističke internacionale (SI) Luisom Ajalom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje između SI, kao najveće organizacije partija leve orijentacije na svetu i SDPS, koja je trenutno članica posmatrač u toj organizaciji.
Tom prilikom Luis Ajala je istakao da Socijaldemokratska partija Srbije ispunjava sve uslove za punopravno članstvo u Socijalističkoj internacionali i najavio da će na sledećoj sednici Etičkog komiteta SI, koja će biti održana u Madridu krajem novembra, predložiti da SDPS postane punopravan član SI.

Ajala je takođe uputio poziv Ljajiću da učestvuje na sednici Saveta Socijalističke internacionale u Madridu, naglasivši da je veoma važno da Srbija ima predstavnika u najvećoj svetskoj organizaciji partija leve orijentacije.
Lider SDPS Rasim Ljajić osvrnuo se tokom sastanka na aktuelne izazove sa kojima se susreću socijaldemokratske i ostale progresivne partije, naglašavajući da je delovanje Socijalističke internacionale posebno značajno u odbrani demokratskih tekovina, u eri rasta populističkih i ekstremističkih pokreta širom sveta.