Novinari iz Švedske, u organizaciji Turističke organizacije Srbije, posetili su Srbiju, kako bi lično proverili kakva je situacija u Srbiji po pitanju pandemije, ali i kakvu ponudu će Srbija ponuditi stranim turistima ove godine. Gostima je u saradnji sa Skijalištima Srbije organizovan boravak na Kopaoniku, ali  i u Beogradu.

Tim povodom Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije govorila je za TV K1 o predviđanjima za turističku sezonu ove godine, kao i o tome da li će imunizacija doprineti povećanju broja stranih turista koji želi da posete Srbiju.

– Ono što nas raduje jeste da je ovo prva poseta od početka pandemije koja je izazvana koronavirusom, što nam daje optimizan da će se polako stvari vratiti noramalnim životnim tokovima i da ćemo moći da predstavimo Srbiju na pravi način, pre svega inostranim turistima,  što jeste naš posao. Utisci novinara koji su nas posetili jako su pozitivni, oni se trenutno nalaze u Beogradu, i mi zaista očekujemo da će objava koju budu napisali o Srbiji privući pažnju mnogim turistima – izjavila je Labović.

Ona je dodala da se gostima dopao ski-centar na Kopaoniku, a očekivanja su da se takav utisak ponese i iz Beograda.

 

– U planinskim centrima, kao i u banjama, ugostitelji su se potrudili da se sprovedu mere koje su propisane od Kriznog štaba, a ja moram da napomenem ono što mi uvek kao TOS napominjemo, a to je da apelujemo na građane da putuju odgovorno, da vode računa o sebi, kao bi sačuvali sebe i druge, da vode računa o prirodi, tako da zavisi od same osobe koliko će se sačuvati i voditi računa o svom zdravlju. U tom konteksu, odmor na otvorenom je nekako najbezbedniji vid odmora, u ovom trenutku – istakla je Marija Labović.

Labović je podsetila da je 2019. godina bila rekordna godina kada je turizam u Srbiji u pitanju i da se nada da će, pored domaćih turista, ove godine našu zemlju posetiti i ino-turisti.