Najveća svetska kompanija za promet nekretnina „Keller Vilijams“ (Keller Willimas) proširila je svoju evropsku mrežu novom master franšizom u Srbiji koju je dodelila agenciji za promet nekretnina „Cvetković-Roškov“, rečeno je na konferečiji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić je ocenio da je dolazak Keler Vilijamsa značajna vest za tržište nekretnina u Srbiji, i da ukazuje na dve stvari – postojanje partnera koji mogu da ispune zahteve stranih kompanija, ali i na smanjen nelegalan promet u ovoj oblasti.

„ Dolazak ovako velike kompanije, kao što  je  „Keller Vilijams“ svakako je velika vest za promet nekretninama  u Srbiji. To pre svega ukazuje na dve stvari: da na tržištu Srbije postoje adekvatni partneri koji mogu da isprate zahtevne kriterijume koje nameću strane kompanije koje dolaze na naše tržište. Druga stvar  ukazuje na uređenost i stabilnost tržišta nekretnina u Srbiji, koje je u zadnjih osam godina,  zahvaljući podršci Vladi Republike Srbije i Ministarstva za trgovinu, turizan i telekomunikacije, podignuta na najviši nivo, posebno od usvajanja novog zakona koji je doprineo da se napravi red na tržištu, smanji nelegalan promet i uspostavi stabilnost na tržištu  nekretnina. Sve to se postiglo tako što se najpre uveo registar posrednika nepokretnosti gde je na jednom mestu, na sajtu resornog ministarstva, na jedan transparentan način, svim građanima i privrednicima  ukazano ko su posrednici koji na legalan način obavljaju svoju delatnost. Pored toga, uvedena je licenca za polaganje ispita za posrednike u prometu nepokretnosti, i po prvi put su propisani neki minimalni tehnički uslovi za obavljanje ove delatnosti. To podrazumeva da posrednik ima adekvatne prostorije, te prostorije moraju biti na određen način tehnički spremne, a da lica koja se bave poslovima posredovanja u nekretninama moraju biti na određeni način edukovani za obavljanje ovih poslova“ objasnio je Kandić.

Kandić napominje da registar ima 984 upisana preduzetnika koji se bave ovom delatnošću i oko 2.600 agenata, i ističe da još 1.000 njih ima licencu za bavljenje ovim poslom, mada su trenutno neaktivni.