Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Makleod, razgovarale su danas o saradnji u oblasti jačanja trgovinskih odnosa između Velike Britanije i Republike Srbije, značaju uspostavljanja trgovinskog partnerstva, kao i akcijama potrebnim za rešavanje klimatskih promena i neophodnosti ozelenjavanja ekonomija i izvora energije.

Jedna od tema sastanka bio je pregovarački proces u vezi sa nastavkom trgovinske saradnje usled izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Ministarka i ambasadorka složile su se da je potrebno što pre potpisati bilateralni trgovinski sporazum, budući da su dosadašnji trgovinski odnosi dve zemlje bili uređeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Republike Srbije, koji se nakon „Bregzita“ može primenjivati u trgovini sa Velikom Britanijom samo do 1. januara 2021.

Na sastanku je bilo reči i o značaju akcija za zaštitu životne sredine, sa posebnim naglaskom na međuresornoj saradnji, uključivanju lokalne samouprave, učešću akademske zajednice, privatnog sektora i građana, gde je kao primer navedena britanska Strategija čistog vazduha koja primenjuje integrisani pristup.

Tokom sastanka predstavljeni su najznačajniji projekti i izazovi sa kojima se suočavalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, gde je posebna pažnja posvećena podsticanju razvoja širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Republike Srbije.