Godina za nama bila je teška i izazovna za sve, pa i za kulturu. Nisu održane brojne manifestacije, a neke su bile u izmenjenom terminu i formatu.

Odgovorni su se „borili“ sa raznim ograničenjima, menjali su se termini, prebrojavali posetioci, dok se čekalo da se život vrati u normalu. Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl ranije nam je „proročki“ rekao da bi Fest mogao biti prvi festival pre korone i prvi posle nje u punom kapacitetu. Zato i razgovor, za „Novosti“, počinjemo pitanjem: hoćemo li, i kada, „svi na Fest“?

– Hoćemo u martu ili aprilu, pod sloganom „Povratak u budućnost“. Pratimo kalendar svetskih smotri, Berlin je pomeren za mart, dodela Oskara za kraj aprila, pa je realno da se sledeći Fest održi negde između. U opticaju su dva datuma, od 5. do 14. marta ili od 2. do 11. aprila. U međuvremenu smo obnovili mandat odboru i umetničkom direktoru Jugoslavu Panteliću, tako da naredna dva Festa priprema tim odgovoran za prethodna dva. U toku je obeležavanje Festovih 50 godina, pola veka od osnivanja i svojevrsno odbrojavanje do zlatnog, pedesetog Festa 2022. – kaže Ivan Karl.

On podseća da su u septembru dodeljene plakete za 50 ličnosti koje su obeležile festival, a nedavno je Skupština grada usvojila odluku o imenovanju ulica po Milutinu Čoliću, Milanu Vukosu i Dinku Tucakoviću. U štampi je knjiga „Fest zaveštanje“, koju je priredila Una Čolić, unuka Milutina Čolića, a u pripremi je rukopis o Milanu Vukosu. Oba izdanja izlaze u ediciji „Festovih 50“, Biblioteke Grada Beograda.