Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je šteta od uvođenja taksi na srpsku robu dnevno oko 1,07 miliona evra, ali da je indirektna šteta mnogo veća, a to je gubitak tržišta za srpske privrednike čak i kada takse budu ukinute.

On je za TV Pink naglasio da bi ukidanje taksi značilo za srpske privrednike, ali da se oni na to tržište neće lako vratiti, jer su ga zauzeli sa svojom robom privrednici zemalja u okruženju.

„Ne meri se šteta samo smanjenom trgovinom, već će se šteta meriti i kada takse budu ukinute, jer će naši privrednici sa teškom mukom da se vrate na to tržište. Tržište na Kosovu zauzeli su drugi svojim proizvodima“, naglasio je on.

Dodaje da je direktna šteta na dnevnom nivou 1,07 miliona evra, jer se za toliko manje robe plasira na KiM nego što je to bilo pre uvođenja taksi. Na godišnjem nivou, podseća, to će biti oko 400 miliona evra.

„Indirektna šteta možda će biti i veća od ove štete a ona će se meriti kroz gubitak tržišta i zbog negativne kampanje da će naši privrednici imati velike probleme da se na to tržište vrate i kada takse budu ukinute, ako budu ukinute“, zaključio je on.