Među brojnim vrednim sporazumima potpisanih ovih dan u Pekingu je i sporazum „Pametni gradovi“ koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić potpisao sa „Huavejom“. Projekat će obuhvatati Beograd, Novi Sad i Niš, a Ljajić kaže da će se njegovom realizacijom najverovatnije početi u Nišu.

Projekat „Pametni gradovi“ obuhvata tri najveća grada u Srbiji – Beograd, Novi Sad i Niš sa mogućnošću da se razvije i u drugim gradovima u zavisnosti od ekonomskih interesa, rekao je ministar trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić za Jutarnji dnevnik RTS-a.
Ministar kaže da će projekat najverovatnije početi da se realizuje u Nišu, jer je tu jeftinije da se radi pilot projekat.

„Sada treba da definišemo koji su to servisi koji bi bili implementirani u Nišu i koji su od koristi za građane. Treba da definišemo sa gradom Nišom da li je to saobraćajna signalizacija, da li su to parking mesta, kontrola vodomera. U svakom slučaju nešto što je od koristi građanima Niša“, objašnjava Ljajić.

Ministar kaže da od ove godine imamo i treću komponentu „Puta svile“. Do sada smo imali kopnenu i pomorsku, a sada imamo i digitalnu komponentu.

„Mi smo prvi put ove godine učestvovali na forumu koji je posvećen digitalnom povezivanju u okviru ‘Puta svile’, a to je takozvani digitalni put svile koji ima svoje tri komponente. Jedna od te tri komponente je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture“, navodi Ljajić.

Dodaje da se druga komponenta odnosi na razvoj e-trgovine gde Kinezi opet biraju šansu za plasman svojih proizvoda najkraćim i najjeftinijm putevima do najudaljenih tržišta.

„Treća komponenta se odnosi na smart siti, odnosno razvoj pametnih gradova. I mi smo krenuli u realizaciju ove treće komponente“, kaže ministar i dodaje da je počela realizacija prve komponente.

„Naš Telekom radi na velikom projekatu izgradnje optičke mreže upravo sa Huavejom, a vrednost tog projekta je 150 miliona evra. Najdalje do kraja iduće godine, a mi očekujemo već sredinom iduće godine da će projekat biti završen i da će 750.000 domaćinstava dobiti optičku mrežu“, ističe Ljajić