22.04.2018.godine

Osam godina od izgradnje novog Avalskog tornja proslavljeno je danas, na toj planini, brojnim manifestacijama i kulturno – umetničkim programom.


foto sdps

Proslavi rođendana tornja na Avali prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji su se spustili užetom sa 106-og metra Avalskog tornja.


foto sdps

foto sdps

Potez ministra i gradonačelnika prisutni posetioci nagradili su aplauzom, a oni su kazali da nisu bili uplašeni, osim na samom početku kada je trebalo da preskoče ogradu i počnu sa spuštanjem.

Ljajić je rekao je da pre godinu dana nije bilo sadržaja na Avali, a da je sada napravljeno nekoliko objekata sa različitim progamom.


foto sdps

Ministar je najavio i da se pripremaju novi sadržaji, kako bi se do 2020.godine upotpunio prostor oko Avalskog tornja i dodao da očekuje da toranj ove godine poseti više od 200.000 ljudi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da danas vidimo novu sliku Avale, različitu od one od pre osam godina.

„Pre osam godina na ovom mestu bio je samo toranj. Sada je tu nekoliko sportskih terena, novih restorana, kafića…a zahvaljujući Turskoj agenciji za saradnju i komunikaciju – TIKA, postavljene su i kućice za suvenire i drugi sadržaji. Tako da sad ima više razloga da građani dođu na Avalu“, poručio je gradonačelnik.


foto sdps

On je istakao da je samo prošle godine u odnosu na 2016. godinu bilo 15 odsto više turista na Avali, a u Beogradu 20 odsto više noćenja.
„Ispred nas je velika odgovornost, da nastavimo da gradimo, napravimo gondolu, panoramski točak, sredimo put ka Avali“, poručio je gradonačelnik.


foto sdps

Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ organizovalo je, povodom osme godišnjice Avalskog tornja kulturno-umetnički program u okviru kojeg su nastupili tri kuda, grupa „Čudesmo“, ansambl za decu „Artišlab“ i Stiv Hanington, koji je na Avalu „doneo“ afro i fanki ritmove.

Posetiocima je najzanimljiviji bio spust užetom sa 106-og metra Avalskog tornja, na koji su se usudili i ministar Ljaljić i gradonačelnik Mali, a njihovu hrabrost su prisutni nagradili aplauzom.


foto sdps

foto sdps

Na celom kompleksu Avalskog tornja tokom dana organizovane su brojne kreativne i edukativne raidonice, promocija zdrave hrane domaćina sela podno Avale i brojni sadržaji za najmlađe, kao što je karting staza i gađanje strelom.


foto sdps